in

Vedci konečne vynašli oficiálny liek na opicu. Vďaka tomuto budú prepité noci znesiteľnejšie

Každý má nejaký účinný liek na opicu. Niekto si dá niečo na vyrovnanie hladiny, iný prisahá na to, že z neho banán vytiahne všetko zostatkový alkohol. Vedci vo Švajčiarsku teraz vytvorili prelomový objav – skutočný liek na opicu, ktorý funguje tak, že rozkladá alkohol v tráviacom trakte.

Zdroj: Pexels

Testovali ho na myšiach

Výskumníci z univerzity ETH v Zürichu podávali myšiam proteínový gél a zistili, že alkohol sa rýchlo premenil na neškodnú kyselinu octovú skôr, ako sa dostal do krvného obehu, kde by za normálnych okolností rozvinul svoje škodlivé účinky.

„Gél presúva odbúravanie alkoholu z pečene do tráviaceho traktu. Na rozdiel od prípadu, keď sa alkohol metabolizuje v pečeni, nevzniká ako medziprodukt škodlivý acetaldehyd,“ vysvetlil vo vyhlásení profesor Raffaele Mezzenga, jeden zo spoluautorov štúdie.

Acetaldehyd je toxický a je zodpovedný za mnohé zdravotné problémy spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu vrátane pocitu opice.

Zdroj: Pixabay

Konzumuje sa pred alebo počas pitia

V budúcnosti by tak mohli ľudia užívať tento gél pred konzumáciou alkoholu alebo počas nej, aby zabránili zvýšeniu hladiny alkoholu v krvi a poškodeniu organizmu acetaldehydom.

„Na rozdiel od mnohých produktov dostupných na trhu gél bojuje nielen proti príznakom škodlivej konzumácie alkoholu, ale aj proti jej príčinám,“ uviedol doktor Christoph Elhardt, tiež z ETH Zürich.

Napriek tomu vedci zdôrazňujú, že gél je účinný len vtedy, kým sa v tráviacom trakte stále nachádza alkohol. To znamená, že pri otrave alkoholom môže pomôcť len veľmi málo, keď už alkohol prešiel do krvného obehu.

„Zdravšie je nepiť alkohol vôbec. Gél by však mohol byť zaujímavý najmä pre ľudí, ktorí sa nechcú úplne vzdať alkoholu, ale nechcú zaťažovať svoj organizmus a aktívne nevyhľadávajú účinky alkoholu,“ poznamenal Mezzenga.

Zdroj: Pexels

Ako tento gél vznikol

Na vytvorenie gélu vedci skombinovali bežné srvátkové bielkoviny so železom a zlatom. Srvátku niekoľko hodín varili, aby sa vytvorili dlhé, tenké vlákna, a potom pridali soľ a vodu, aby sa tieto vlákna sformovali do gélu.

Výhodou gélu je, že sa trávi veľmi pomaly, ale na rozklad alkoholu potrebuje gél niekoľko katalyzátorov. Vedci použili ako hlavný katalyzátor jednotlivé atómy železa, ktoré rovnomerne rozmiestnili po povrchu dlhých srvátkových bielkovinových vlákien.

„Vlákna sme takpovediac ponorili do železného kúpeľa, aby mohli účinne reagovať s alkoholom a premeniť ho na kyselinu octovú,“ vysvetlil výskumník ETH Jiaqi Su, prvý autor štúdie, ktorá bola práve uverejnená v časopise Nature Nanotechnology.

Na spustenie tejto reakcie v čreve je však potrebné malé množstvo peroxidu vodíka. Ako katalyzátor reakcie peroxidu vodíka bolo zvolené zlato, pretože tento vzácny kov sa nestrávi, a tak zostáva v tráviacom trakte účinný dlhšie.

Tím zabalil všetky tieto zložky – železo, glukózu a zlato – do gélu, čím vznikol reťazec reakcií, ktorý nakoniec premieňa alkohol na kyselinu octovú.

Zdroj: Pixabay

Ako prebiehalo testovanie

Su, Mezzenga a ich kolegovia testovali účinnosť nového gélu na myšiach, ktoré dostali alkohol len raz, ako aj na myšiach, ktoré dostávali alkohol pravidelne počas desiatich dní.

Tridsať minút po jednorazovej dávke alkoholu gél znížil hladinu alkoholu u myší o 40 percent.

Päť hodín po podaní alkoholu sa hladina alkoholu v ich krvi znížila až o 56 percent v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Škodlivý acetaldehyd sa u týchto myší hromadil menej a v ich pečeni sa výrazne znížili stresové reakcie, čo sa prejavilo lepšími hodnotami v krvi.

Zdroj: Pixabay

U myší, ktorým sa podával alkohol počas desiatich dní, vedci zistili, že gél viedol nielen k nižšej hladine alkoholu, ale že mal aj trvalé terapeutické účinky.

U myší, ktorým sa denne podával alkohol plus gél, sa zaznamenal výrazne menší úbytok hmotnosti a poškodenie pečene, a teda lepší metabolizmus tukov v pečeni, ako aj lepšie krvné hodnoty.

Aj iné orgány myší, ako napríklad slezina a črevo, ako aj ich tkanivá vykazovali oveľa menšie poškodenie spôsobené alkoholom.

Zatiaľ vo fáze testovania

Aj keď je ešte potrebných niekoľko klinických testov, kým bude schválený na použitie u ľudí, tím si je istý úspechom, najmä preto, že už preukázali, že srvátkové bielkovinové vlákna, z ktorých sa gél skladá, sú jedlé. Jedinou otázkou, ktorá ostala, je – ak gél zabráni alkoholu dostať sa do krvného obehu, môže to znamenať koniec pocitu opitosti?

Zdroj

   
Odoberať
Upozorniť na

0 Komentáre
Komentáre z článku
Zobraziť komentáre