Juhokórejskí výskumníci vytvorili super ryžu s hovädzím mäsom
Vedci z juhokórejskej univerzity Yonsei vytvorili nový typ hybridnej ryže, ktorá má nielen mäsitú ružovú farbu, ale obsahuje aj hovädzie bielkoviny a tukové bunky. Ryža je už teraz jednou z najvýživnejších potravín dostupných v prírode, no vďaka istým vedeckým „kúzlam“ by sa mohla čoskoro stať životaschopnou a udržateľnou alternatívou mäsa.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tímu výskumníkov z univerzity Yonsei v Soule v Južnej Kórei sa podarilo vytvoriť hybrid ryže obohatený o hovädzie bielkoviny a tukové bunky. Nová ružová ryža má o 8 percent viac bielkovín a o 7 percent viac tuku ako bežná ryža, a hoci ešte nechutí ako hovädzie mäso, nesie v sebe „jedinečnú zmes vôní, vrátane jemnej orechovosti a umami, ktoré sú charakteristické pre mäso. “
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Vďaka integrovaným živočíšnym bunkám by sa táto nová ružová ryža jedného dňa mohla stať sama osebe kompletným jedlom, ktoré by zabezpečilo dostatočné a udržateľné zásobovanie potravinami pre celý svet. Na svoje prvé experimenty vedci použili bunky z dobytka hanwoo zabitého na miestnom bitúnku, ale v budúcnosti plánujú využiť udržateľné zásoby buniek, ktoré sa dajú udržiavať v laboratóriu.

Skúmajú tiež možnosť spájania ryže s inými druhmi mäsa alebo rýb, aby uspokojili rôzne chute. Zatiaľ je percento bielkovín v hybridnej ryži stále relatívne nízke. Aby výskumníci skutočne nahradili mäso, museli by výrazne zvýšiť obsah bielkovín.











