Tento trik by mal aj z lacného vína urobiť fľašu s prémiovou chuťou

Lacná fľaša vína nie je nič strašné, najmä keď je na trhu toľko možností. Pre tých, ktorí si chcú z pitia vína urobiť sobotňajšiu udalosť a povzniesť ho na vyššiu úroveň, existuje výborný trik. Ak chcete, aby vaše lacné víno chutilo ako 50-eurová záležitosť, skúste dekantovanie, ktoré do vinárskeho sveta zaviedol Nathan Myhrvold.

Zdroj: Posawee Suwannaphati/Pexels

Táto metóda pomáha oddialiť usadzovanie vína. Víno len nalejete do mixéra a šľaháte 30 až 60 sekúnd. Myhrvold vysvetlil, že potom už len počká, kým opadne pena a víno si klasicky vychutnáva z vínového pohára. Obzvlášť účinnou je táto metóda pri mladších vínach.

Zdroj: Bernyce Hollingworth/Pexels

Hyperdekantácia totiž zvýrazňuje chute a vnáša do vína ovocnejšiu, luxusnejšiu príchuť. Tento proces je dokonca vysvetlený aj v seriáli HBO Succession, kde Connor hovorí, že hyperdekantovanie zvýrazňuje arómu a víno tak dokáže vyzrieť doslova za 10 sekúnd.

Zdroj: Kenneth/Pexels

Hyperdekantácia teda pravdepodobne osloví každého, kto chce tento víkend privítať návštevu a vychutnať si spolu víno. Odborník sa k tomu vyjadril takto: „Dekantovanie vína sa väčšinou robí kvôli tomu, aby sa prevzdušnením zvýraznili arómy a chute a aby sa odstránili prípadné usadeniny.“

Zdroj

Vybrané pre vás:

Odoberať
Upozorniť na

0 Komentáre
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Komentáre z článku
Zobraziť komentáre