TOP 5 najlepších reštaurácií na svete za rok 2023

Určite ste si pri prvej návšteve novej krajiny mnohokrát povedali: „Kam by sme sa mali ísť najesť?“ Odpoveď na túto otázku vám poskytnem práve teraz a ukážem vám 5 najlepších reštaurácií na svete. Ak sa chystáte do Peru, Španielska alebo Dánska, nenechajte si ujsť tieto skvosty v gastronómii.

  1. Central (Lima, Peru)

Poslanie reštaurácie Central je objavovanie a v niektorých prípadoch znovuobjavenie krásnej krajiny peru, plnej jedinečných ingrediencií, kultúr, tradícií a histórie. Predovšetkým sa snažia spojiť s ľuďmi, ktorí tu žijú, a sprostredkovať svojim zákazníkom ich príbehy. Ich tím úzko spolupracuje na vytváraní spojení medzi ľuďmi, prírodou a kultúrou a snaží sa zdôrazniť tie nepolapiteľné prvky, ktoré len málo ľudí vidí vo svojom každodennom živote. Expedícia, ktorú podnikajú, nemá cieľ ani koniec, skôr sa sústreďuje na neustály pohyb, pozorovanie a rešpektovanie dočasnosti a sezónnosti diktovanej Zemou.

2. Disfrutar (Barcelona, Španielsko)

Spojenie konceptu a gastronómie. Kreativita je základným kameňom reštaurácie. Aby mohli zákazníkom ponúkať personalizované služby a prispôsobovať sa každej udalosti a každej osobe, Disfrutar dosiahol vďaka svojmu kreatívnemu potenciálu aplikovanému špeciálne z jeho kulinárskej línie nielen verne pretaviť svoje spracovanie do tohto nového formátu, ale ponúkajú zákazníkom základné chute, „wow“ textúry, zábavu v každom súste a prekvapenie v každej prezentácii. Čistá emócia.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Disfrutar Restaurant (@disfrutarbcn)

3. Diverxo (Madrid, Španielsko)

Hedonistická. Kreatívna. Nepredvídateľná. Tri slová na opísanie šéfkuchára Dabiza Muñoza a madridského pôžitkárskeho dómu, ktorým je Diverxo, kde rád posúva gastronomické hranice čo najviac. Diverxo je viac ako len reštaurácia a je spojením kreativity šéfkuchára s hosťami, ktorí so sebou privádzajú život. V roku 2021 sa zaradila medzi 50 najlepších svetových reštaurácií priamo na 20. miesto, v roku 2022 vystrelila na 4. miesto a teraz sa dostala ešte o jedno miesto do prvej trojky.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa DiverXO (@diverxo)

4. Asador Etxebarri (Atxondo, Španielsko)

Na sviežom úpätí španielskeho Baskicka sídli Asador Etxebarri v rovnakej rustikálnej kamennej budove z 90. rokov 20. storočia. S rozľahlým výhľadom na hory a pasúcim sa dobytkom z terasy (kde sa podáva občerstvenie na privítanie) môže reštaurácia tvrdiť, že je v súlade s históriou a prírodou.

Reštaurácia rešpektuje prirodzené prírodné chute miestnych produktov a jemne vyzýva každú ingredienciu, aby ukázala svoj potenciál: domáce chorizo, solené ančovičky, byvolí syr, najčerstvejšie krevety z Palamos, jemné hovädzie kotlety. Dokonca aj dezerty – ako napríklad zmrzlina so zníženým mliekom s malinami – sú pobozkané aspoň náznakom dymu.

5. Alchemist (Copenhagen, Dánsko)

Rovnako ako sa starí alchymisti snažili spojiť filozofiu, prírodné vedy, náboženstvo a umenie, aby vytvorili nové chápanie svetového poriadku, cieľom holistickej kuchyne je predefinovať a rozšíriť naše chápanie pojmu stolovanie.

Holistické stolovanie je podľa definície viacvrstvové. Čerpá z prvkov zo sveta gastronómie, divadla a umenia, ako aj vedy, techniky a dizajnu, aby vytvorila všeobjímajúci a riadený zmyslový zážitok. Chuť, vysokokvalitné suroviny, zručná príprava a proces jedenia tvoria základ, ale zážitok je navrhnutý tak, aby presahoval rámec taniera a prenikol do bezprostredného fyzického okolia, ako aj do času a priestoru. Holistická kuchyňa je určená na zažitie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sandra Benkova (@sandra.benkova)

1. Zdroj    2. Zdroj

Vybrané pre vás:

Odoberať
Upozorniť na

0 Komentáre
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Komentáre z článku
Zobraziť komentáre