Vedci vyvinuli umelý jazyk, ktorý by mohol vedieť ochutnávať ešte predtým, ako to ochutnáte vy

Olizovaniu pikantného jedla je koniec! Tím výskumníkov v Číne vyvinul umelý jazyk, ktorý dokáže veľmi rýchlo vyhodnotiť úroveň štipľavosti jedla. Použili na to známy chuťový trik. Toto zariadenie, testovač chutí, pripomína malý priehľadný štvorček.

Robotská tvár s technologickým jazykom, v pozadí vedec pracujúci pri počítači v laboratóriu.
Zdroj: wealthywishdom/Instagram

Je vytvorený z mäkkého gelu, ktorý si človek priloží na jazyk a tým ho pripraví na ochutnávku jedál ešte predtým, ako sa doň pustí. „Náš umelý jazyk má obrovský potenciál v odhadnutí pikantných chutí najmä pre pacientov so zmyslovými poruchami,“ uviedol vo vyhlásení hlavná autor štúdie Weijun Deng.

Jazyk s elektronickým senzorom, zobrazujúci technológiu analýzy chutí.
Zdroj: thetechnoscape/Instagram

Prototyp je inšpirovanými kazeínovými proteínmi z mlieka, ktoré sú viazané na kapsaicín. Kapsaicín je zlúčenina spôsobujúca pálenie a brnenie jazyka, čo mnohí určite pocítili pri jedení čili papričiek. Umelý jazyk teda pridáva kazeín do elektrochemického gélového materiálu.

Koza so zvedavým výrazom a vystretým jazykom na tmavom pozadí.
Zdroj: Sơn Bờm/Pexels

Merať úroveň pikantnosti by teda malo byť možné prostredníctvom zmeny elektrického prúdu, ktorá nastane po tom, čo sa kazeín naviaže na kapsaicín. Na vytvorenie filmu v tvare jazyka sa skombinovala kyselina akrylová, cholínchlorid a sušené odstredené mlieko.

Zdroj

Vybrané pre vás:

Odoberať
Upozorniť na

0 Komentáre
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Komentáre z článku
Zobraziť komentáre