Vedci vyvinuli umelý jazyk, ktorý by mohol vedieť ochutnávať ešte predtým, ako to ochutnáte vy
Olizovaniu pikantného jedla je koniec! Tím výskumníkov v Číne vyvinul umelý jazyk, ktorý dokáže veľmi rýchlo vyhodnotiť úroveň štipľavosti jedla. Použili na to známy chuťový trik. Toto zariadenie, testovač chutí, pripomína malý priehľadný štvorček.

Je vytvorený z mäkkého gelu, ktorý si človek priloží na jazyk a tým ho pripraví na ochutnávku jedál ešte predtým, ako sa doň pustí. „Náš umelý jazyk má obrovský potenciál v odhadnutí pikantných chutí najmä pre pacientov so zmyslovými poruchami,“ uviedol vo vyhlásení hlavná autor štúdie Weijun Deng.

Prototyp je inšpirovanými kazeínovými proteínmi z mlieka, ktoré sú viazané na kapsaicín. Kapsaicín je zlúčenina spôsobujúca pálenie a brnenie jazyka, čo mnohí určite pocítili pri jedení čili papričiek. Umelý jazyk teda pridáva kazeín do elektrochemického gélového materiálu.

Merať úroveň pikantnosti by teda malo byť možné prostredníctvom zmeny elektrického prúdu, ktorá nastane po tom, čo sa kazeín naviaže na kapsaicín. Na vytvorenie filmu v tvare jazyka sa skombinovala kyselina akrylová, cholínchlorid a sušené odstredené mlieko.











