Viete ako udržať banány zrelé niekoľko dní? Tu je jeden trik!
Či si chcete spraviť ranné smoothie alebo len si zobrať banán do práce, každého z nás otravuje, ak vidí, že začína hnednúť. S týmto trikom sa vám to však tak skoro nestane. Gurmáni si totiž uvedomili, že ak zabalia stopky banánu do alobalu, vydrží im dlhšie.

Takéto zakonzervovanie totiž zabráni príliš rýchlemu dozrievaniu. Tento trik vám teda v dnešných časoch ušetrí nielen peniaze, ale aj nervy. Znížite tým aj zbytočné cesty do obchodu a samozrejme, menej plýtvate potravinami, čo má vplyv aj na životné prostredie.

Banány sú jedným z najväčších producentov etylénu, čo je prírodná chemická zlúčenina podporujúca dozrievanie. Väčšina tohto plynu sa uvoľňuje práve cez spomínanú odkrytú stonku banánov. To im umožní pokračovať v dozrievaní.

Ak totiž obalíte vrchnú časť trsu hliníkom, ten zachytí časť etylénu a tak neunikne do atmosféry a nedotkne sa tela banánov alebo aj iných druhov ovocia a zeleniny, ktoré máte v blízkosti. Spomaľuje to teda hnednutie a dáva nám viac času na to, aby sme si ovocie vychutnali.











